c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us
Image Alt

Fulya Varışlı

Genç Kalmanın 3 Altın Kuralı – Kural 1

KURAL 1

Nasıl Genç Kalacağız? Yıllar ilerlerken zamana meydan okuyup, daha genç ve diri kalmak mümkün mü? Şüphesiz güzellik kavramı hepimizin peşinden koştuğu bir kavram, yaşlılık ise hepimizin biraz çekindiği hatta korktuğu bir olgu…

Ünlülerin güzellik sırları merak edilip, instagram gibi sosyal medya mecralarından özel hayatları neler yaptıkları merakla  takip edilirken, “nasıl genç kalınır” başlığı altında aslında çok da zor olmayan ve herkesin kolaylıkla uygulayabileceği 3 basit altın kural var. Yıllarla birlikte yaş aldığımız doğru, fakat senelere meydan okuyarak yaşlanmamak, genç ve diri kalmak ise hayal değil. 

Öncelikle belirtmek isterim ki, benim burada size bahsetmek istediğim “Bütünsel Sağlık”.  Genç kalmak en çok ruh haliniz, sonra beden ve zihin bütünlüğünüz ile sağlanıyor. Bir insanın tam sağlıklı olma hali de aynı şekilde sadece bedenen değil, ruh ve zihin sağlığı ile bütün olarak ele alınmalıdır. Zihnen ve ruhen yorgun ve bitkin olduğunuz taktirde, dışarıdan ne kadar genç görünürseniz görünün, yaydığınız enerji sizi aşağı çekecektir. İnsanlarda ilk bıraktığınız intiba daima önce gülümsemeniz ve yansıttığınız güzel ve sağlıklı enerji ile akıllarda kalacaktır. 

Gelelim ilk kurala;

Hiç sporsuz genç kalma olur mu? Asla olmaz. Aktif Olup, harekete geçmeliyiz. Vücudumuz işleyen bir makine ve harekete ihtiyaç duyuyor. Egzersiz hayatımızın her evresinde mutlaka olmalı.

Peki nasıl spor yapmalıyız, neler yapmalıyız? Hatta en çok gelen soru; göbek nasıl eritilir, bel bölgesindeki yağlardan nasıl kurtuluruz?

Yürümek en güzel ve faydalı egzersiz. Yürümek kilo kontrolü sağlar, metabolizmanızı harekete geçirir ve sakinleşmenize yardımcı olup, ruhunuza da iyi gelir. Ama yürüyerek kas yapamazsınız. 

Özellikle yaş ilerledikçe kas ve kemik yoğunluğunda kayıp, göbek ve bel kısmında ise tersine  yağlanma olur. Kas ve kemik yoğunluğunu koruyarak ve sağlıklı kilo vermek için kesinlikle yürüyüş tek başına yeterli değildir. Yürüyüş mutlaka olmalı, ama kas ve direnç egzersizleri de yapmalıyız. Göbek eritme ve bel bölgesindeki yağlardan kurtulma için kas yoğunluğunuzu arttırmanız gerekir.

Kas direnç egzersizleri nelerdir? 

Örneğin, Mat Pilates, Aletli Pilates, ağırlık çalışmaları, kendi vücut ağırlığınızla yaptığınız fonksiyonel antrenman, dövüş sporları veya yoga…

Reformer pilatesle yayların direncinden faydalanarak kaslarınızı derinden güçlendirerek, kas ve kemik yoğunluğunuzun güçlenmesine katkı sağlarken, aynı zamanda ve sıkılaşıp fit kalabilirsiniz.

Kendi vücut ağırlığınızla yaptığınız fonksiyonel antrenman aslında gündelik hayatta yaptığımız bir çok hareketin bileşeninden oluşur. Bu günlük hayatta yaptığımız bir çok aktivitede rahat etmemizi sağlar ve sakatlık risklerini önler.

Ağırlık çalışmaları özellikle ileri yaşlarda azalan kemik ve kas yoğunluğumuzu korumamıza yardımcı olup, kas yoğunluğunu arttırmamızda çok etkilidir. Çok fazla ağırlık yüklemesi olmadan, optimum ağırlıkla çalışmanız kas ve kemik yoğunluğunuzu korumanızda yeterli olacaktır. 

Boks ve Kickboks gibi dövüş sporları çok güzel bir kardiyo çalışması olup, aynı zamanda kuvvetlenmenizi, odaklanmayı ve koordinasyonu arttırır.

Evden online ders yapıyorsanız, Youtube videolarımı izleyebilir, kendi ihtiyaç ve sağlık durumunuza göre size uygun olan dersi seçip benimle beraber egzersiz videolarımı yapabilirsiniz. Videoların açıklama kısımlarını okuyup dikkat edilecek şeylere de göz gerdirmeyi unutmayın. 

Yoga da da yine kendi vücut ağırlığımızı kullanırız. El kol ve omuz üzerindeki duruşlarla kuvvetlenerek, kas yoğunluğunuzu arttırabilirsiniz. Core yoga, Vinyasa, Yogalates gibi farklı yoga dersleriyle kuvvetlenebilir ve hem zihnen hem de bedenen rahatlayıp daha dingin ve iyi hissedersiniz.

Tüm bunlarla birlikte, bilinçli spor çok önemli. Size en uygun antrenman şeklini belirlemek için iyi eğitmenlerle birebir çalışmanız tavsiye ederim. PT dediğimiz personal trainer ınızla birlikte sizin kişisel hedefleriniz ve sağlık durumunuza göre kişisel antrenman programınızı belirleyip, bunu izlemeniz en doğrusu olur. 

Özellikle son yıllarda bel ve boyun fıtıklarında, diz problemlerinde çok fazla artış var ve buna uygun çalışmanız çok önemli. Bilinçsiz yapılan ağırlık çalışmaları ile çok fazla sakatlanma yaşayan görüyoruz. Çok şişmek veya aşırı zorlanma iyi bir şey değil. Her zaman koruyabileceğiniz bir vücut formunda olmanız en sağlıklısı. Her zaman önce sağlık diyoruz. İyi bir vücut yapayım derken, “önce sağlık” kuralını unutmamak gerek. Limitleriniz dahilinde, eklemlerinize aşırı yük binmeden spor yapmalısınız.

Diğer 2 kuralı da haftaya ve sonraki hafta blog yazılarımda buradan yine sizlerle paylaşıyor olacağım. Takipte kalın, yorum, soru ve isteklerinizi bana yazın lütfen. 

Kendine iyi davran, sağlıklı ve genç kal!..

Sevgiler

ADD COMMENT